Konyhai receptek,díszek,és étkezdébe díszek
Camembert-krémmel töltött rétes áfonyás salátával
Hozzávalók:
- 20 dkg camembert sajt
- 10 dkg dió
- 4 réteslap
- 1/2 csokor metélőhagyma
- 1 citrom
- 1 teáskanál olívaolaj
- só
- bors
- A salátához:
- 15 dkg vegyes zöldsaláta keverék
- 1 zöldalma
- 5 + 5 dkg friss kékáfonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 csipet őrölt gyömbér
- kevés

cukor
Elkészítés:
A camembert sajtot kockára vágva tegyük konyhai aprítógépbe, majd szórjuk hozzá a diót, valamint fél csokor metélőhagymát, és reszeljük bele a citrom héját. Aprítsuk jól össze, krémes állagúra.
Tisztított konyhai felületen terítsük ki a réteslapokat, és egyenként vágjuk őket 4 egyenlő részre. A tésztalapok széleit 1 ujjnyi vastagon hajtsuk vissza, ahogyan a tavaszi tekercsnél is. A réteslapocskák alsó részére kanalazzuk a sajtos tölteléket, majd az ujjunkat a közepébe téve tekerjük fel, így adjunk neki formát, valamint alakítsunk ki helyet a sülés közben megolvadó sajtnak. Szivar formájú rudacskákat kapjunk. A feltekert rudakat kenjük meg olívaolajjal, majd forró serpenyőben, folyamatosan forgatva süssük őket ropogósra, aranybarnára.
A salátához a salátakeveréket tegyük tálba, adjuk hozzá a felkockázott zöldalmát és az áfonya felét. Az öntethez az olívaolaj, balzsamecet, őrölt gyömbér és szegfűszeg, valamint a maradék áfonya keverékét turmixoljuk selymesre. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, ha szükséges, kevés cukorral egyenlíthetjük ki az ízeket. A saláta fűszeres önteteként tálaljuk, opcionálisan mártogatósként is kínálhatjuk a sajtos rétesrudakhoz.
És ez lesz belőle: (Fini)

Poháralátétek kenderfilcből
Anyagok és eszközök:
* kenderfilc
A munka menete:
A kenderfilcet daraboljuk a poháralátét kívánt méretére egy erős ollóval.
Előnyös, ha a felnőtt előre feldarabolja a filcet, hogy a gyerekeknek azt már csak díszíteni kelljen.
Ezután a kenderzsinegből válasszuk ki a nekünk leginkább tetsző színt, és két-három centiméter hosszan ragasztózzuk be az ecset segítségével.
Ezt követően a beragasztózott zsineget simítsuk a filc felületére a kívánt formában, és néhány másodpercig szorítsuk rá.
Ezután egy újabb részt kenünk be a ragasztóval, és addig ismételjük a folyamatot, amíg meg nem kapjuk a kívánt mintát.
A felesleges kenderszálat levágjuk, majd az alátét teljes felületét átkenjük a híg ragasztóval, és hagyjuk száradni.
Ha többszínű mintát szeretnénk, fogjunk össze két különböző színű szálat, és úgy dolgozzunk.
Mindig ügyeljünk arra, hogy a szálak szépen, egymás mellett fussanak.
Ha ezt nehéznek találjuk, akkor egyszerűen sodorjuk össze a két szálat, így egyszerűbben tarthatjuk, sőt sokkal különlegesebb hatást érhetünk el.
szakértő
