Konyhai receptek,díszek,és étkezdébe  díszek

                        

                   Camembert-krémmel töltött rétes áfonyás salátával

Hozzávalók:

  • 20 dkg camembert sajt
  • 10 dkg dió
  • 4 réteslap
  • 1/2 csokor metélőhagyma
  • citrom
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • bors
  • A salátához:
  • 15 dkg vegyes zöldsaláta keverék
  • 1 zöldalma
  • 5 + 5 dkg friss kékáfonya
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet őrölt gyömbér
  • kevés  cukor

Elkészítés:

A camembert sajtot kockára vágva tegyük konyhai aprítógépbe, majd szórjuk hozzá a diót, valamint fél csokor metélőhagymát, és reszeljük bele a citrom héját. Aprítsuk jól össze, krémes állagúra.

Tisztított konyhai felületen terítsük ki a réteslapokat, és egyenként vágjuk őket 4 egyenlő részre. A tésztalapok széleit 1 ujjnyi vastagon hajtsuk vissza, ahogyan a tavaszi tekercsnél is. A réteslapocskák alsó részére kanalazzuk a sajtos tölteléket, majd az ujjunkat a közepébe téve tekerjük fel, így adjunk neki formát, valamint alakítsunk ki helyet a sülés közben megolvadó sajtnak. Szivar formájú rudacskákat kapjunk. A feltekert rudakat kenjük meg olívaolajjal, majd forró serpenyőben, folyamatosan forgatva süssük őket ropogósra, aranybarnára. 


A salátához a salátakeveréket tegyük tálba, adjuk hozzá a felkockázott zöldalmát és az áfonya felét. Az öntethez az olívaolaj, balzsamecet, őrölt gyömbér és szegfűszeg, valamint a maradék áfonya keverékét turmixoljuk selymesre. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, ha szükséges, kevés cukorral egyenlíthetjük ki az ízeket. A saláta fűszeres önteteként tálaljuk, opcionálisan mártogatósként is kínálhatjuk a sajtos rétesrudakhoz.

És ez lesz belőle: (Fini)

 

 

Camembert-krémmel töltött rétes áfonyás salátával

 

 

                                  Poháralátétek kenderfilcből

 
 
A kenderfilc kiválóan alkalmas poháralátét készítésére, s ezeket az alátéteket akár az uzsonnázások alkalmával használhatjuk is. Ugyanezzel a technikával készíthetünk tányér- vagy edényalátéteket, hogy teljes szettjeink legyenek.

Anyagok és eszközök: 
* kenderfilc
* olló
* dekupázs- vagy faragasztó
* széles, lapos ecset; színes kenderzsinegek
* dunsztosüveg.

A munka menete:
A ragasztót egy dunsztosüvegben hígítsuk tapétaragasztó-sűrűségűre. 
A kenderfilcet daraboljuk a poháralátét kívánt méretére egy erős ollóval. 
Előnyös, ha a felnőtt előre feldarabolja a filcet, hogy a gyerekeknek azt már csak díszíteni kelljen.
Ezután a kenderzsinegből válasszuk ki a nekünk leginkább tetsző színt, és két-három centiméter hosszan ragasztózzuk be az ecset segítségével. 
Ezt követően a beragasztózott zsineget simítsuk a filc felületére a kívánt formában, és néhány másodpercig szorítsuk rá. 
Ezután egy újabb részt kenünk be a ragasztóval, és addig ismételjük a folyamatot, amíg meg nem kapjuk a kívánt mintát. 
A felesleges kenderszálat levágjuk, majd az alátét teljes felületét átkenjük a híg ragasztóval, és hagyjuk száradni.

Ha többszínű mintát szeretnénk, fogjunk össze két különböző színű szálat, és úgy dolgozzunk. 
Mindig ügyeljünk arra, hogy a szálak szépen, egymás mellett fussanak. 
Ha ezt nehéznek találjuk, akkor egyszerűen sodorjuk össze a két szálat, így egyszerűbben tarthatjuk, sőt sokkal különlegesebb hatást érhetünk el.
 
Arnold Mónika
szakértő
Image
 
 
Étkezdébe díszek